Yabancılar için Oturma İzni | İkamet İzni

Oturma İzni (İkamet Tezkeresi, Residence Permit Turkey)
*** Duyuru: Oturma izni randevusu alırken artık ilçelerde hizmet veren Göç idaresi Çalışma Grup Başkanlıkları’ndan randevu alınmaktadır.
*** Duyuru: Oturma izninde yeni düzenleme il 18 Mayıs 2015 tarihinden itibaren başvuru prosedürü tamamıyla değişmiştir. Başvurular il Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından alınmaktadır.

Türk vatandaşı olmayıp da Türkiye’de oturmak istiyorsanız, vize süresi veya vize muafiyet süresi içinde Oturma izni (Residence permit Turkey ) için başvuru yapmanız gerekmektedir. (Yabancıların ikamet ve seyahatleri hakkında) kanun’a göre Türkiye’de kanuni kalış süreniz hesap edilirken, giriş tarihinden itibaren geriye doğru 180 gün içinde 90 günü aşmamış olma koşulu uygulanır.
Gerekli belgeler başvuruda bulunacağımız oturma izninin türüne göre değişiklik göstermektedir.
Oturma izni / ikamet tezkeresi (residence permit turkey ) türleri kişinin Türkiye’de bulunma amacına ve kimi durumlarda vize türüne göre belirlenmektedir. Türkiye’ye sadece turistik amaçla, eğitim amacıyla, eşi ziyaret etmek için, iş görüşmesi gerçekleştirmek için, staj amacıyla, ev hizmetlerinde çalışmak için veya başka sebeplerle gelmiş olabilirsiniz. Oturma izninizi süreli veya süresiz biçimde alma hakkınız bulunabilmektedir. Ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte genellikle ilk seferde 6 ay veya 1 yıllık oturma izni sahibi olabilirsiniz. İstanbul ve Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü’nün resmi web sitelerinde 28 çeşit oturma izni türü belirlenmiştir. İşte dosyanızda bulunması gereken evraklar da bu amaçları ve durumunuzu ispatlamanıza yönelik olacaktır.

Ayrıca hangi ülke vatandaşı olduğunuza göre, ülkeniz ile Türkiye arasında yapılmış ikili anlaşmalara, adli sistemdeki kaydınıza bakılmasını gerektirmektedir. Buna göre yine gerekli belgeler, ödenecek harç, yazılacak dilekçe formatı ve ikamet izninin süresi değişiklik gösterecektir.
Danışmanlık sitelerince yayınlanan, güncelliğini yitirmiş ve basmakalıp evrak listelerine aldanmamanızı telkin etmemde fayda var. Şahsi durumunuza göre bu evraklar değişiklik arz edebilmektedir.

OTURMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER:
 İŞLEM VEKALET İLE YAPILACAKSA NOTERDEN ONAYLI VEKALETNAME.
 Pasaportun aslı ve fotoğraflı sayfa giriş çıkışlarını gösterir. Damgaların bulunduğu sayfaların fotokopisi.
 6 adet beyaz fonda çekilmiş pasaport ölçüsünde vesikalık fotoğraf.
 Başvuru formu ve Dilekçe.

58.50 TL Cüzdan bedeli ve ülkenize göre belirlenen harç (1 yıl için ortalama 80 USD)
 Adresinizi gösterir evrak.
 Geçiminizi nasıl sağladığınıza ilişkin belge (Öğrenciler için öğrencilik belgesi, stajyer için staj belgesi, spor için federasyondan alınacak yazı, çalışma amaçlı ikamette işverenin antetli kağıdına yazılacak dilekçe )
 Yeterli birikiminiz olduğuna ilişkin belge (ikamet izninin süresine göre göstermeniz gereken ücret değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak 6 aylık oturma izni için her ay için 500 USD
doların, Toplamda ise 3000 doların banka hesabınızda bulunması veya bu miktarda Döviz
bozdurma belgenizin olması beklenir.)
 Yabancı vergi kimlik numarasına sahip değilseniz edinmeniz sağlanır.
 Eşinizin de oturma izni varsa fotokopisi
 Önceden ikamet tezkeresi sahibi olduysanız, işlem görmüş sayfaların fotokopisi
 Mayıs 2014 itibariyle mevzuata dahil olan yeni düzenlemelere göre yabancıların oturma
izni başvurusunda kanuni koşullara uygun sağlık sigortası yaptırması gerekmektedir. Bu sigortanın yaptırılması konusunda avukatınız yine yardımcı olmaktadır.

Bu belgeler genel olarak her tür oturum izninde gerekli belgelerdir. Bunun dışında durumunuzun analiz edilmesi ve ihtiyaç duyacağınız belgelerin elden geçirilerek size özel hukuki dilekçe yazılması ve başvuru merkezinde isteğe bağlı olarak size eşlik sağlanması da sağladığımız hizmet kapsamındadır.

İşlemleriniz vekaletname ile gerçekleştirilirse dahi oturma izni (Residence permit Turkey ) ilgili makam yalnızca başvuru sahibine ve imza karşılığında verilecektir.

İlgili kart belirtilen adrese PTT kanlıyla gönderilir. Yurt dışına çıkmanız gerekiyorsa biz de elden tebliğ alabiliriz.

Oturma izni (residence permit Turkey ) süresini uzatmak için;
Oturum izniniz belirli bir süre için geçerli olmak üzere düzenlenmiş olup bu tarih oturma izninizin (residence permit Turkey ) üzerinde de belirtilmiştir. İşte bu son geçerlilik tarihinden 2 ay öncesine kadar uzatmak için başvuruda bulunmanız gerekir. Uzatma işlemi sahip olduğunuz belge üzerinde yapılacaktır. İşlemi gerekli sürede yapmamanız ceza almanıza , sicilinizin kirlenmesine ve yüksek harca tabi olmanıza neden olabilir!

Uzatma işlemi 4 (dört) defadan fazla gerçekleştirilemez.

Başvuru sonrasında Türkiye dışına seyahat gerçekleştirmeniz gerekirse buna ilişkin seyahat kartı yerine geçecek evrak düzenletmeniz gerekmektedir. Bu işlem de hizmet kapsamına dahildir.

İŞ AKIŞI:
Öncelikle avukatınız ile iletişime geçerek durumunuzun değerlendirilmesini sağlamalısınız. Sonrasında mail adresinize gelecek ön bilgi formunu doldurmalısınız. Ücretin ödenmesi ile öncelikle randevunuz alınacaktır.

Randevu tarihi belirlendikten sonra gerekli belgeler tarafınıza bildirilir. Diğer gerekli işlemler bu sırada avukat tarafından yerine getirilir. Başvuru gününde avukatınız eşliğinde evrak teslimi yapılır, sizin olmanıza gerek kalmadan ilgili resmi kurumlara cüzdan bedeli ve harç ödenerek masraf bilgisi için makbuzlar tarafınızla paylaşılır.

Göç idaresinin çalışma yoğunluğuna göre başvuru tarihinden itibaren ortalama 2 hafta içerinde sonuç alınır.

(Masraf hariç) hizmet bedeli İstanbul içi 800 USD , İstanbul dışı ( eşlik kapsamayan danışmanlık ücreti ) 500 USD ‘dir .

Ofiste 1 görüşmelik danışmanlık ücreti 350 TL ‘dir.

Avukat Fatmanur Toprak Saygıner | www.fatmanurtoprak.com

08.11.2016
Whatsapp
Fatmanur TOPRAK SAYGINER
Fatmanur TOPRAK SAYGINER
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?