İstifa Eden İşçi, İşverenden Tazminat Alabilir mi? İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatını Nasıl Alabilir?

İstifa Eden İşçi İşverenden Tazminat Alabilir mi? İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatını Nasıl Alabilir?

İşyerinde çalışan bir işçi, çeşitli sebeplerle işinden ayrılmak isteyebilir. Bu ayrılış, işçinin kendi isteğiyle gerçekleştiği takdirde, işçi işverenden tazminat alabilir mi? İşçi, kıdem tazminatını nasıl alabilir? Bu makalede, istifa eden işçi işverenden tazminat alıp alamayacağı ve kıdem tazminatını nasıl alabileceği konularına dair bilgi verilecektir.

İstifa Eden İşçi İşverenden Tazminat Alabilir mi?

İşçinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda, işveren genellikle işçiye tazminat ödemez. Çünkü, işçinin işten ayrılma kararı tamamen kendi iradesine dayanır ve işverenin bu kararda herhangi bir payı yoktur. Ancak, bazı durumlarda işçi istifa etse bile işverenin işçiye tazminat ödemesi gerekebilir. Bunlar;

  • İşçinin işveren tarafından işe son verilmesi: İşverenin işçiyi haksız yere işten çıkarması veya işçinin sözleşme süresinin bitimine rağmen işten çıkarılması gibi durumlarda, işçi işverenden tazminat talep edebilir.
  • İşverenin sözleşmeyi tek taraflı olarak değiştirmesi: İşverenin işçinin sözleşmesinde değişiklik yapması ve işçinin bu değişiklikleri kabul etmemesi durumunda, işçi işverenden tazminat talep edebilir.
  • İşverenin işçinin işini güçleştirmesi: İşverenin, işçinin çalışma koşullarını zorlaştırması ve işçinin çalışma şartlarını kabul edememesi durumunda, işçi işverenden tazminat talep edebilir.

İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatını Nasıl Alabilir?

Kıdem tazminatı, işçinin iş yerindeki çalışma süresine göre hesaplanan ve işveren tarafından ödenen bir tazminattır. İstifa eden işçi de kıdem tazminatını alabilir, ancak bazı koşullar altında. Bunlar;

İşçinin en az bir yıl boyunca aynı işverenle çalışması: Kıdem tazminatı, işçinin aynı işverenle en az bir yıl boyunca çalışması sonucu hak edilir.

İşçinin işverene haklı bir nedenle ve ihbar süresini doldurarak istifa etmesi: İşçinin, işveren tarafından işçi haklarının ihlal edilmesi, işyerindeki çalışma koşullarının tehlikeli olması veya sağlığı tehdit etmesi gibi haklı nedenlerle işten ayrılması durumunda, kıdem tazminatını talep edebilir. Ayrıca, işverenin yasal süreyi vermeden işçiyi işten çıkarması durumunda da işçi kıdem tazminatı talep edebilir. Kıdem tazminatı almak için işçinin işten ayrılmadan önce işverene bir yazılı talepte bulunması gerekmektedir. İşçinin kıdem tazminatını alabilmesi için, işverenin tazminatı hesaplayarak ödeme yapması gerekmektedir. İşverenin kıdem tazminatını ödeme süresi ise işçinin işten ayrılışına bağlıdır. İşçi, işten ayrıldıktan sonraki 10 gün içinde tazminatını talep etmek zorundadır. İşveren de bu talep üzerine 10 gün içinde tazminatı ödemekle yükümlüdür.

Sonuç olarak, işçinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda işveren genellikle işçiye tazminat ödemez. Ancak, bazı durumlarda işçi tazminat talep edebilir. İşçi kıdem tazminatını almak için ise belirli koşulların sağlanması gerekmektedir. İşçi, kıdem tazminatını talep etmek için işverene yazılı bir talepte bulunmalı ve işverenin tazminatı hesaplayarak ödeme yapması beklenmelidir. Aksi takdirde işin ehli bir avukattan profesyonel destek alarak sonuca ulaşabilirsiniz.

06.05.2023
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Fatmanur TOPRAK SAYGINER
Fatmanur TOPRAK SAYGINER
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?