Yurt dışında gerçekleşen boşanmalar tanıma tenfiz davası sonucunda ile Türkiye’de geçerli hale gelir. Bunun için tarafların konusunda uzmanlaşmış iyi bir avukat ‘a ihtiyacı olacaktır.
TANIMA TENFİZ DAVASI İÇİN TÜRKİYE’YE GELMEM GEREKİR Mİ? TÜRKİYE’YE GELMEDEN BU DAVAYI AÇABİLİR MİYİM?
En sık karşılaştığı sorulardan biridir. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları işleri gereği sürekli Türkiye’ye gelip gitmekte sıkıntı yaşamaktadırlar. Tanıma tenfiz davası açmak için Türkiye’de bu konuda uzman bir avukata vekaletname verirseniz Türkiye’ye gelmeden bu davayı neticelendirmiş olursunuz. Boşanmanın tanınması ve tenfizi konusunda uzman danışmanlarımızdan ve avukatlarımızdan gerekli yardımı almak için iletişim butonunda yer alan mail adresine mail gönderebilir veya telefonla arayabilirsiniz. Tekrar etmek gerekirse boşanmanın tanınması ve tenfizi konusunda uzman bir avukata vekaletname verirseniz dava nedeniyle Türkiye’ye gelmeniz gerek yoktur
TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKIP BAŞKA ÜLKE VATANDAŞLIĞINA GEÇECEĞİM. YİNE DE TANIMA TENFİZ DAVASI AÇMAM GEREKİR Mİ?
Burada karşılaştığımız sorulardan biri de vatandaşlıktan çıkma durumudur. Burada her ülkeye göre farklı kurallar mevcuttur. Örneğin TC vatandaşlığından çıkıp Alman vatandaşlığına geçip yeniden evlenmek istediğinizde Alman makamları evliliğe uygun olup olmadığınızı Türk makamlarına sormaktadır. Bu nedenle en sağlıklı yöntem boşanmanın tanınması ve tenfizi açarak bu yükten kurtulmanızdır.
BU DAVA NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR?
Süre konusunda size net bilgi verebilmemiz için boşandığınız eşinizin kendisini Türkiye’de bir avukatla temsil edip etmeme durumunu bilmemiz gerekir. Boşandığınız eşiniz davayı bizzat takip eder veya Türkiye’de bir avukatla kendini temsil ettirirse 1-2 ay içerisinde boşanmanın tanınması ve tenfizi işlemi neticelenir. Ancak boşandığınız eşiniz davaları bizzat takip etmez veya bir avukat tutmazsa yurt dışına gönderilecek tebligatlardan dolayı süre yaklaşık 6-8 ay çıkmaktadır. Bu nedenle en sağlıklı ve doğru yöntem boşandığınız eşinizin de kendisini Türkiye’de bir avukatla temsil ettirmesidir.
DAVAYI AÇMAK İÇİN HANGİ EVRAKLARI TOPLAMALIYIM?
Boşanma tanınması ve tenfizi davasını açmak ve neticelendirmek için bir kısım evrakları toparlamanız gerekmektedir. Bu evraklar;
Yurtdışında boşandığınız mahkeme kararının aslı veya kararı veren mahkeme tarafından onaylanmış örneği (evrak üzerinde kesinlikle resmi makam tarafından vurulmuş ıslak imza veya mühür bulunmalıdır.)
Alınan boşanma kararının kesinleştiğinin gösterir ibare (evrak üzerinde bu mahkeme kararı şu tarihte kesinleşmiştir veya arşivlenmiştir şeklinde bir ibare bulunmalıdır.)
Boşanma kararına eklenecek Apostille Şerhi (kararı veren mahkeme veya yetkili noter tarafından evrakın önüne veya arkasına eklenecek bir mühür veya bilgi notu. Uluslararası anlaşmalar gereğince bazı ülkelerden apostille şerhi istenmez. Ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.)
Alınan mahkeme kararının yeminli bir tercüman veya Türk konsolosluğu aracılığıyla Türkçe’ye çevrilmesi ve onaylanması gerekmektedir.
Avukat aracılığıyla yürütülecek işlemlerden konsolosluktan alınacak resmi boşanma vekaletnamesi. Resimli ve içeriğinde “yurtdışında verilmiş mahkeme kararlarının tanınması ve tenfiz davası açmaya yetkili” ibaresi mutlaka bulunmalıdır.
Tanıma tenfiz davanız konusunda uzman bir avukat ile yürütülürse, bu süreç sıkıntısız ve minimum zamanda tamamlanır.
Av. Fatmanur Toprak Saygıner| Kahramanmaraş Avukat